content
content
Main menu:
Welkom
Inhoud
Het boek
De auteurs
Reacties
E-card
Extra's
Contact
Kus Quickscan
Welkom op de site van het boek Kus de visie wakker
Benieuwd naar de reacties op het boek? Klik hier.
&Samhoud winnaar Great Place to Work
&Samhoud Great Place to WorkOp dinsdag 15 april werden ze bekendgemaakt: de winnaars van de Great Place to Work-prijs. &Samhoud werd nummer 1 in de ranking middelgrote organisaties. Google werd winnaar in de categorie grote internationale organisaties.
Het bureau &Samhoud is vooral trots op de prijs, omdat ze daarmee laat zien dat ze zelf in praktijk brengt wat ze zelf voorstaat in de boeken Kus de visie wakker en Plezier & prestatie. Het gezegde ’het zoontje van de tandarts heeft de rotste tanden’ geldt dus gelukkig niet voor hen!
Overigens, &Samhoud haalde ook nog een andere prijs binnen tijdens de Great Place to Work-ceremonie. Het was de prijs in de categorie ‘Pride’. &Samhoud kreeg deze prijs vooral op basis van de maatschappelijke initiatieven die zij sinds enkele jaren ondernemen. Daarbij valt te denken aan het microsponsoringprogramma Teaming. Maar vooral het project Visie 21, waarin met zo’n 2.000 mensen een visie voor Nederland is ontwikkeld sprak bij de jury tot de verbeelding. Ook het daaruit voortvloeiende Jeugdkabinet en de film IntoConnection (die als reactie op de film van Wilders kan worden gekenschetst) werden gewaardeerd.
Geplaatst op: 16 april 2008 onder Nieuws.
Reacties: geen
Mathieu Weggeman wint
Mathieu Weggeman is met zijn boek Leidinggeven aan professionals? Niet doen! de winnaar geworden van het Managementboek van het jaar. Als mede-genomineerden willen we hem daarmee van harte feliciteren! De bekendmaking vond plaats tijdens het managementboekengala in de Rode Hoed te Amsterdam.
Het Financieele Dagblad heeft een aantal van de genomineerden geinterviewd, waaronder Jeroen Geelhoed van &Samhoud. Het filmpje is te zien op FD TV.
mathieu-weggeman-wint.jpg
Geplaatst op: 13 maart 2008 onder Nieuws.
Reacties: geen
Genomineerd voor managementboek van het jaar
Kus de visie wakker is een van de zes genomineerden voor het managementboek van het jaar 2008. De genomineerden zijn:
Leidinggeven aan professionals? Niet doen! - Mathieu Weggeman
Rembrandt INC. - Koos de Wilt
Op 11 maart wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het managementboekengala in de Rode Hoed in Amsterdam. Spannend…
Geplaatst op: 30 januari 2008 onder Nieuws.
Reacties: geen
Visiekaraoke als Nederlandse primeur
Op het door Pentascope georganiseerde en druk bezochte congres ‘Schitterend Organiseren’ heeft Hans van der Loo de Nederlandse primeur van een visiekaraoke gehouden. De reactie van een van de deelnemers: ‘leerzaam en verfrissend om zo voor de zaal te staan en een verhaal te moeten vertellen’. Het verslag van de workshop en de visiekaraoke kunt hier inzien.
Geplaatst op: 10 november 2007 onder Nieuws.
Reacties: geen
Doe de Kus de visie wakker-test
Hoe staat het met de visie in uw organisatie? Of, anders gevraagd, in hoeverre is in uw organisatie de visie wakker gekust? U kunt hier nu op eenvoudige wijze achter komen. Want naast een uitgebreide Visie-scan ontwikkelde &Samhoud ook een korte Quickscan. Vul de tien korte vragen in en ontdek het: een luchtkus of misschien wel een gepassioneerde kus. Benieuwd? Klik hier.
Geplaatst op: 23 oktober 2007 onder Nieuws.
Reacties: geen
Hans van der Loo over ‘Vrijblijvende visies’
De meeste organisatievisies worden in een sfeer van vrijblijvendheid gemaakt. Het directieteam begeeft zich - al dan niet vergezeld van een aantal secundanten - naar een afgelegen conferentieoord teneinde daar wat welklinkende volzinnen en goedbekkende termen op papier te zetten. Een algemeen directeur van General Motors omschreef dit proces als volgt: ‘Visieontwikkeling, dat is een stel kerels die naar een of ander motel gaan, hun jassen uittrekken en hun dassen afdoen, die een paar hoogdravende zinnen op papier zetten om vervolgens weer terug te keren naar business as usual’. Vooral dit laatste is veelzeggend: veel visies leveren zelfs geen rimpeling in het dagelijk businessbestaan op. Het zijn hooguit al dan niet plezierige intermezzo’s.Hoe dat komt? De voornaamste verklaring hiervoor is dat men er niet echt bij betrokken is. Men schrijft maar wat op, zonder zich al te veel rekenschap te geven van de consequenties van de aan het papier toevertrouwde intenties. De diepgang ontbreekt. En de betrokkenen voelen zich niet verantwoordelijk voor hun schrijfsels.
Zomaar iets opschrijven gaat makkelijk en snel. Dit heb ik aan den lijve ervaren toen ik afgelopen week een masterclass visieontwikkeling begeleidde. Om de deelnemers concreet aan het werk te zetten, vroegen wij hen een overkoepende visie te ontwikkelen voor de wielersport. Zoals bekend, is dat een tak een van sport die momenteel met een ernstige identiteitscrisis kampt en die dringend toe is aan nadere reflectie op de essentie, principes en ambities die men koestert en wil uitdragen. Ex-wielrenner en huidige tv-commentator Maarten Ducrot was gevraagd om een korte situatieschets te geven. Hij deed dat met veel verve, waarna de deelnemers aan het werk gingen.
In een turbo-sessie werden door verschillende groepen visies ontwikkeld die er mochten zijn. Er werden inspirerende ‘hoge doelen’ geformuleerd in de trant van: ‘wielrennen is er om op natuurlijke wijze heroische prestaties te leveren’. En wat te denken van kernwaarden als ‘eerlijkheid’, ‘openheid’ en ‘doorzettingsvermogen’. Het stond er allemaal zo mooi, dat je er bijna in ging geloven. Toch was er een probleem: de deelnemers hadden zich weliswaar op professionele wijze in de wielersport ingeleefd, maar de zinnen en woorden kwamen niet echt uit het hart. Dat kwam omdat men niet werkelijk bij de thematiek betrokkenen was. Het was immers maar een spel. Nadat de sessie voorbij was, was men dan ook al gauw vergeten wat men eigenlijk had opgeschreven.
Tijdens die sessie voelde ik wat veel directieleden ook ervaren: op vrijblijvende wijze schrijft men maar wat op. Als de sfeer maar goed is, als de visie maar een beetje goed klinkt en vooral ook als het allemal niet te lang duurt, is men allang tevreden. Visie is maar een spelletje. Als dat gespeeld is, keert men weer snel terug naar business as usual.
Geplaatst op: 19 september 2007 onder Nieuws.
Reacties: geen
Eerste masterclass ‘Kus de visie wakker’ groot succes
Donderdag en vrijdag 6-7 september is de eerste masterclass ‘Kus de visie wakker’ onder leiding van Mark Haans, Ad van den Heuvel en Hans van der Loo gehouden. In twee dagen is door een gezelschap van bijna twintig directeuren, afkomstig uit de financiele dienstverlening, de overheid de zorg en de bibliotheken intensief gediscussieerd over de mogelijkheden en valkuilen van visieontwikkeling en -realisatie. De eerste dag stond in het teken van de inhoud van de visie. Voor de deelnemers was het vaak een openbaring om te zien dat de zo zorgvuldig door hen geformuleerde visie bij nader inzien nog tal van onvolkomenheden en blinde vlekken kende. De tweede dag stond in het teken van het visieproces. In de avonduren is nog gewerkt aan het formuleren van een overkoepelende visie voor het wielrennen. De mening van de deelnemers over de masterclass was unaniem positief. Devraag of zij de masterclass zouden aanbevelen aan hun collega’s beantwoorden zij allen met ‘ja’. En wat nog opmerkelijker was: na afloop vroeg iedereen om binnenkort een terugkomdag te organiseren, om te bespreken of de kennis goed is verwerkt en de goede voornemens ook op de juiste manier zijn uitgevoerd. Voor nadere informatie over de masterclass, klik hier
Geplaatst op: 12 september 2007 onder Nieuws.
Reacties: geen
“Een dikke plus”
Max Herold van managementissues.com schreef: “Het boek ‘ kus de visie wakker’ van Hans van der Loo, Jeroen Geelhoed en Salem Samhoud is een uitstekend boek voor mensen die meer inzicht willen krijgen in visie-ontwikkelingsprocessen. Een goede mix tussen theorie en praktijk. Talloze theoretische inzichten en praktische modellen worden afgewisseld met praktijkverhalen. Daarnaast biedt het je de mogelijk om te reflecteren op het visie-proces in je eigen organisatie respectievelijk je eigen rol bij visieprocessen.
Het is een leesbaar en tegelijk omvangrijk boek om door te werken. Maar als je het hebt doorgelezen, heb je ook wat teruggekregen. In die zin verdient het een dikke plus. Mijn complimenten voor de auteurs. Een waardevolle aanvulling op het vakgebied.”
Lees hier het volledige verhaal.
Geplaatst op: 30 augustus 2007 onder Nieuws.
Reacties: geen
“I can’t stands it no more”
‘Eindelijk een visie’. Zo luidt de titel van de recensie van Renze Klamer voor managementboek.nl. Hieronder volgt een gedeelte uit de recensie, waarin een link gelegd wordt met de befaamde Popeye-woorden “I can’t stands it no more”. popeye.jpg
“In dit boek wordt zeer nauwkeurig en enthousiasmerend aangegeven op welke manier een visie zou kunnen worden ontwikkeld. Kernwoorden van de methode zijn de begrippen Ontwaken, ontsteken, oriënteren, ontdekken en ontvouwen. De uitwerking van het eerste kernwoord deed me denken aan iemand die in onze organisatie ooit eens refereerde aan de uitroep van Popeye: “I can‟t stands it no more”. Popeye zag dan iets steeds verder misgaan (meestal door eigen domheid) waarna hij een blik spinazie achterover gooide en het probleem fysiek te lijf ging. Die kreet heeft lang nageklonken. Het was de verwoording van het moment dat het nieuwe inzicht doorbrak. Dit „en-nu-gaan-we-er-wat-aan-doen‟-gegeven kan uitstekend functioneren als trigger om nu echt iets aan beleids- en visieontwikkeling te gaan doen. Het is zeker een goede drijfveer om een verandering te starten.”
“Het boek blijft origineel, sprankelend en nuchter. Helder en goed geschreven heeft het alles in zich een echt standaard werk te worden. In ieder geval voor alle visiedenkers en ontwikkelaars.”
Lees hier de volledige recensie.
Geplaatst op: 22 augustus 2007 onder Nieuws.
Reacties: geen
Een visie maken voor een LAND. Kan dat?
Ja, dat kan. Sterker nog, het is al gedaan door het burgerinitiatief Visie21. In een serie van 30 visieworkshops, elke dinsdagavond steeds in een andere stad in Nederland, werkten telkens 20 mensen of meer aan een visie voor Nederland. De opzet van de Visie21 publieksarena’s was iedere week hetzelfde. De deelnemers kwamen samen in een drie uur durende publieksarena om een visie voor Nederland te creëren. ‘Waarvoor bestaan we, waar staan we voor en waar gaan we voor’ waren de kernvragen die de groepen beantwoordden, grotendeels volgens het visiemodel zoals het in Kus de visie wakker is gepresenteerd en uitgewerkt.
Tijdens iedere arena werd een visie bepaald. Salem Samhoud: ‘Een publieksarena werkt als een visie-snelkookpan, het gaat er dan ook vaak verhit aan toe. De hoge tijdsdruk dwingt deelnemers om vanuit hun hart te spreken en geeft ze niet de mogelijkheid lang bij dingen stil te staan. Daarnaast geeft het veel energie en dwingt het mensen om hun gedachten snel op papier te zetten.’
Het visieproces heeft al tot heel wat geleid, namelijk tot een burgertroonrede die aan Koninging Beatrix en de ministerraad is overhandigd. Het heeft geleid tot een Jeugdkabinet, tot een coachingtraject voor 10 jongeren van het Tienermoedercentrum Mi Oso es Mi Kas in Amsterdam Zuidoost. Maar het heeft ook geleid tot de Global Youth Summit on Climate Change, die dit jaar in samenwerking met Global Voices wordt georganiseerd. Lees meer op de website van Visie21.